+420 730 511 115

head-biomasicko-recepty.jpg

Recepty

Tataráček od Matesa

S tatarákem jsem se už poměrně něco naexperimentoval a nejvíc mi chutná z kvalitního hovězího masa a z lososa. Zůstanu v tématu, tak jako základ použiji kvalitní mělněné libové hovězí maso z místního eshopu. Je perfektně libové a krásně na hladko umleté.

Samozřejmě si můžete vybrat třeba pravou svíčkovou vcelku a maso si naškrábat, nebo namlít vlastnoručně.

ZÁKLADNÍ SUROVINY:

  • 250g kvalitní mělněné hovězí maso
  • Olivový olej (Extra panenský - 2 až 3 lžíce)
  • 1 šalotka, nebo jarní cibulky na drobno nakrájená
  • Dijónská hořčice (1 lžíce)
  • PEPŘ (dle chuti, nejlépe čerstvě namletý)
  • Worcester (cca 1 lžíce)
  • Tabasco
  • SŮL (dle chuti)
  • Glasse balsamico (Krémové balsamico)

 

 

PŘÍLOHA - TOPINKY:

  • Krajíce chleba, nebo chlebovou bagetu
  • Škvařené sádlo (na něm jsou topinky nejlepší)
  • Česnek (celé stroužky)
  • Sůl

 

PŘÍPRAVA:

asi 30 minut

 

RECEPT:

Pokud dáte přednost celému masu, třeba Pravé svíčkové (Tenderloin steak), ale může být i Pérko (Chuck Tender steak, jinak také Židovská svíčková), musíte maso nejdříve pečlivě naškrábat nožem, nebo do hladka umlít. Já jsem si koupil mělněné hovězí na tatarák z místního eshopu, takže jsem ušetřil hodně práce a výsledek byl stejně dobrý.

Maso vyklopím z vakuového balení do větší misky, ve které budu následně tatarák míchat. Nechám maso nadechnout asi 15 minut, aby krásně zrůžovělo a rozvonělo se. Zároveň se trochu prohřeje a povolí, takže se lépe míchá. Mezitím si nadrobno nakrájím šalotku (opravdu hodně na drobno), ale je možné použít i jarní cibulky, u kterých krájím i část zelené natě - výsledek je pak možná ještě zajímavější.

Jako první smíchám maso s cibulí a přidám asi 2 až 3 lžíce olivového oleje (Extra panenský). Následně přidám asi lžíci Dijoské hořčice a po lehkém promíchání začnu dle chuti přidávat ostatní ingredience - worcester, tabasco, pepř a sůl a stále vidličkou míchám. V průběhu dochucování pro jistotu ochutnávám a hlavně výrazné ingredience přidávám postupně. Pořadí není úplně kritické, jen sůl dávám až úplně nakonec. Na začátku by z masa vytáhla šťávu, proto až po oleji a Dijonská hořčice je sama o sobě pikantní a slaná, takže opačné pořadí zpravidla vede k přesolení. Stejně tak tabasco je dobré dávat až po hořčici, aby výsledná chuť nebyla přehnaně pikantní a nezastřela tak chuť kvalitního hovězího, o kterou jde především. Jemné dosolení na závěr jen zvýrazní a podtrhne výslednou chuť.

Když jsem vše dobře promíchal, vytvořím v misce jakýsi bochánek a nechám asi 10 až 15 minut odpočinout, třeba přiklopené v chladničce, aby se jednotlivé ingredience spojily a chutě prolnuly.

Následně na talíři vytvořiím bochánek, nebo pomocí gastro kroužku krásný voňavý puk, a ozdobím navrch něčím zeleným a přetáhnu několika tahy glasse balsamica. Balsamico dodá jemně sladkokyselou chuť, ale dávám ho až úplně na závěr, při servírování tak, aby si každý mohl okyselit dle vlastních chuťových preferencí.

Jako příloha se hodí klasické topinky z chleba, krásně do zlatova usmažené na škvařeném sádle, ale vinikající jsou i tousty z chlebové bagety, vytvořené nasucho v toustovači. V obou případech po obou stranách dobře rozetřu stroužek česneku a nezbývá než popřát dobrou chuť a vyjímečný kulinářský zážitek...

 

TIPY:

Naše maso je pod pravidelným veterinárním dohledem!
Pokud i přesto máte obavu z parazitů, můžete nebezpečí nákazy výrazně omezit zamražením masa, určeného ke zpracování a konzumaci za syrova, po dobu alespoň 48 hodin na teplotu alespoň -17°C až -20°C.
Také česnek výrazně napomáhá toto nebezpečí omezit.
Nejlépe český česnek při roztírání na topinku uvolňuje enzym alliinasa, který působí na alliin a transformuje ho na allicin. Allicin je činná složka zabíjející  parazity, améby, plísně i nejsilnější viry.
  

 

Posílat novinky

Kalendář rozvozu

prosinec 2019
Po Út St Čt So Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Doprava do domu

Rozvoz masa-dopravné

 

Volejte +420 730 511 115

Dovezeme Vám masíčko až do domu

Copyright © 2019 Ekofarma Arnultovice. Všechna práva vyhrazena.