+420 730 511 115

head-biomasicko-recepty.jpg

Recepty

Tatarák klasik

S tatarákem je to stejné jako s gulášem, nebo svíčkovou na smetaně. Kolik je lidí, tolik je zaručeně správných receptů a postupů přípravy. Základ je ale vždy stejný, a to je kvalitní mělněné libové hovězí maso té nejvyšší jakosti z ověřeného zdroje.

Kdo chce mít kontrolu na celým procesem přípravy, může si vybrat třeba pravou svíčkovou vcelku a maso si naškrábat, nebo namlít vlastnoručně.

ZÁKLADNÍ SUROVINY:

  • 250g kvalitní mělněné hovězí maso
  • SŮL (dle chuti)
  • PEPŘ (dle chuti, nejlépe čerstvě namletý)
  • 1 MENŠÍ CIBULE na drobno nakrájená. Ne, to je málo, opravdu na drobno!
    (jako jemnější varianta může být i šalotka, nebo jarní cibulka )

Tatarák

Zdá se Vám to málo? Ale ano, je to tak. Pokud si pořídíte opravdu kvalitní hovězí maso, je škoda jeho vyjímečnou chuť přebít spoustou aromatických přísad. Zrovna tak dá někdo přednost míchání až na talíři, podle individuální chuti, ale vážně někdy zkuste kvalitní mělněné hovězí jen jemně dochutít a zažít tu vyjímečnou chuť na čerstvé topince s česnekem. Dle libosti a požadavku na chuťový zážitek je dále možné přidat doplňkové ingredience, se kterými můžete co do množství i skladby libovolně experimentovat:

DOPLŃKOVÉ INGREDIENCE:

  • Worcester
  • Tabasco
  • Hořčice (ještě lépe Dijónská - pozor pak méně solit)
  • Kečup
  • Česnek (ano, někdo ho míchá i přímo do tataráku)
  • mletá sladká paprika
  • drcený, nebo celý kmín
  • Slivovice, nebo Vodka (údajně tataráček úžasně zjemní)
  • Kyselá okurka (na drobno nakrájená)
  • Olivový olej (Extra panenský)
  • Žloutek slepičího, nebo křepelčího vajíčka
  • Glasse balsamico (Krémové balsamico)

 

PŘÍLOHA - TOPINKY:

  • Krajíce chleba dle potřeby
  • Škvařené sádlo (na něm jsou topinky nejlepší)
  • Česnek (celé stroužky)
  • Sůl

 

PŘÍPRAVA:

asi 30 minut

 

RECEPT:

Pokud začínáte s celým kusem masa, například Pravou svíčkovou (Tenderloin steak), ale může být i Pérko (Chuck Tender steak, jinak také Židovská svíčková), je nutné maso nejdříve pečlivě naškrábat nožem, nebo do hladka umlít. Pokud si ovšem koupíte přímo mělněné hovězí na tatarák, budete mít přípravu o mnoho jednodušší. Stačí jen rozříznout vakuovaný obal a jemně namleté hovězí vyklopit z vaničky do mísy, ve které budete tataráček míchat. Než s mícháním začnete je vhodné nechat maso "nadechnout". Asi po 15ti minutách krásně zrůžoví a rozvoní se, jako čerstvě namleté, nebo naškrábané maso. Zároveň trochu povolí, takže se bude snázeji míchat s přidanými ingrediencemi. Mezitím si oloupejte cibuli, či šalotku a nadrobno, opravdu nadrobno nakrájejte.

V základu již stačí vidličkou smíchat cibuli, pepř a sůl s mletým, nebo naškrábaným hovězím masem (případně doplnit zvolenou sadou doplňkových ingrediencí, mino žloutku) a na talířku vytvořit například pomocí gastro kroužku krásný voňavý puk, který můžete navrch ozdobit něčím zeleným, nebo právě vsadit celý syrový žloutek, nebo přetáhnout několika tahy glasse balsamica.

Jako příloha jsou opravdu nejlepší topinky z klasického chleba, krásně do zlatova usmažené na škvařeném sádle. Po obou stranách dobře rozetřít stroužek česneku a nezbývá než popřát dobrou chuť a vyjímečný kulinářský zážitek.

 

TIPY:

Naše maso je pod pravidelným veterinárním dohledem!
Pokud i přesto máte obavu z parazitů, můžete nebezpečí nákazy výrazně omezit zamražením masa, určeného ke zpracování a konzumaci za syrova, po dobu alespoň 48 hodin na teplotu alespoň -17°C až -20°C.
Také česnek výrazně napomáhá toto nebezpečí omezit.
Nejlépe český česnek při roztírání na topinku uvolňuje enzym alliinasa, který působí na alliin a transformuje ho na allicin. Allicin je činná složka zabíjející  parazity, améby, plísně i nejsilnější viry.
  

 

Posílat novinky

Kalendář rozvozu

prosinec 2019
Po Út St Čt So Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Doprava do domu

Rozvoz masa-dopravné

 

Volejte +420 730 511 115

Dovezeme Vám masíčko až do domu

Copyright © 2019 Ekofarma Arnultovice. Všechna práva vyhrazena.